Gotowane czy surowe?

  • Opublikowano o godz.

Powszechnie wiadomo, że zdrowe odżywianie poprawia nie tylko jakoś życia i przyczynia się do zwiększenia wytrzymałość ludzkiego organizmu, ale też polepsza samopoczucie. Obecnie dostępna jest niezliczona ilość diet odchudzających i zdrowotnych. Każdy może wybrać najbardziej mu odpowiadającą i stosować ją na co dzień. Jednak zawsze pozostają pewne niedopowiedzenia, jak chociażby czy lepiej spożywać produkty gotowane, pieczone czy surowe? To pytanie powinien sobie zadać każdy, kto myśli o prawidłowym stosowaniu diety.

Problem z wymienionym pytaniem polega na tym, że nie ma na nie jednoznacznej odpowiedzi. Naukowcy proponują rozwiązanie, że powinno się spożywać produkty i surowe i gotowane, chociaż podkreślają stosowanie przewagi produktów surowych (mniej więcej 60%). Obecnie rozpowszechniła się moda na gotowanie na parze, co jest bardzo dobrym objawem, gdyż gotując na parze, warzywa zatrzymują więcej substancji odżywczych niż gotowane w wodzie. Co więcej gotowanie niszczy substancje aromatyzujące, ale także smak i barwę wielu produktów, przez co przestają one wyglądać apetycznie, zdrowo i zachęcająco. Wiele ugotowanych warzyw bez odpowiednio dobranych przypraw byłoby nie smacznych albo w ogóle nienadających się do spożycia. Część naukowców uważa, że gotowanie unicestwia strukturę komórkową roślin, przez co ingeruje w ich skład chemiczny. W wyniku tego sole organiczne przekształcają się w nieorganiczne, stając się nieprzyswajalne dla organizmu. Jednak na wysoką temperaturę nie są narażone wyłącznie warzywa. Białko mięsa, mleka, jaj poddane obróbce termicznej ulegają koagulacji, czyli twardnieją i stają się ciężkostrawne, a czasami wręcz szkodliwe dla zdrowia (ponieważ zachodzące w nich zmiany chemiczne pod wpływem ciepła uwalniają substancje szkodliwe). Również w kwestii pieczenia potraw należy zachować ostrożność. Przypieczone potrawy lub produkty, np. ciasto, mięso, skórka chleba, mogą mieć działanie rakotwórcze. Z tego powodu powinno się unikać papierosów, kawy i herbaty.

Ludzie uważają, że to, co jest najbardziej niezdrowe jest też najbardziej smaczne. Jednak w tym przypadku większość powinna zacząć gotować na parze, by przekonać się, jaki jest prawdziwy smak potraw, które poprzednio gotowali. Zaś problem gotować czy też jadać surowe produkty każdy powinien odpowiedzieć sobie według własnego gustu, mając jednak na uwadze zdanie ekspertów.

Zostaw odpowiedź