Lody, lody dla ochody czy tylko?

  • Opublikowano o godz.

Historia tego pysznego deseru sięga już czasów starożytnych cesarzy chińskich, starożytnych Greków i Rzymian, którzy sprowadzany z gór śnieg wzbogacali o owoce i inne wysmienite dodatki jak miód, cynamon itp. Obecnie za mistrzów sztuki wyrabiania lodów uważa się Włochów, którzy twierdzą, że nauczyli się jej bezpośrednio od Arabów.

Czy bardzo nas tuczą?

Wielu dietetyków twierdzi, że lepiej skusić się na gałkę tradycyjnych lodów smietankowych niżeli na czekoladowego batonika. W 100 gramach lodów waniliowych znajdziemy zaledwie ok. 120 kilokalorii, co powoduje, że w porównaniu do innych deserów lody można nazwać deserem całkiem dietetycznym. Co więcej, jeżeli weźmiemy po uwagę sorbety, czyli lody wytwarzane na bazie owoców i soków owocowych, to zawarte w nich kalorie od razu zachęcą nas do przygotowywania sorbetowych uczt. W 100 gramach sorbetu znajdziemy zaledwie ok. 50-70 kilokalorii. W lecie możemy raczyć się własnoręcznie przygotowanymi lodami bazującymi na sokach. Wystarczy soki owocowe rozlać do małych pojemniczków i kiedy zaczną one zamarzać włożyć patyczki. Prosty przepis na letnia, orzeźwiającą przekąskę. Oprócz niskiej kaloryczności, lody produkowane na bazie mleka są bogatym źródłem białka a sorbety obfitują w różnego rodzaju witaminy. Ponadto należy wspomnieć o jednej z teorii dotyczącej pozytywnego wpływu lodów na naszą sylwetkę. Otóż naukowcy twierdzą, że przy zjadaniu lodów obniżamy temperaturę naszego ciała i aby wróciła ona do stanu normalności nasz organizm musi zacząć intensywniej pracować dzieki czemu spala więcej kalorii. Należy jednak pamiętać o tym, aby unikać lodów czekoladowych, o smaku toffi i innych słodkości, ponieważ te mogą się okazać niebezpieczną bombą kaloryczną.

Gdzie zjada się najwięcej lodów?

Niekwestionowanym liderem jest oczywiście USA. Nie dziwi nas to absolutnie, każdy Online Pokies z nas w tej chwili przypomina sobie sceny z amerykańskich filmów kiedy zdesperowana nastolatka wraca z nieudanej randki i pierszym jej ruchem po wejściu do domu jest nurkowanie po ogromnym zamrażalniku w poszukiwaniu pudełka z lodami. Co ciekawe, w Europie, najwięcej lodów rocznie spożywa się w krajach Skandynawskich. Średnio przypada kilkanaście litrów na przeciętnego mieszkańca tych krajów. Natomiast w Polsce to zaledwie 4,5 litra i głównie w sezonie letnim. W Polsce w pierwszej trójce najchętniej wybieranych smaków znajdziemy lody: smietankowe, czekoladowe i truskawkowe.

Ciekawostki

W Turcji do produkowania lodów używa się nie mleka ale jogurtu.

W Grecji produkowane sa lody o smaku… oliwy z oliwek.

W Japonii uraczą nas lodami o smaku zielonej herbaty.

W Meksyku możemy skusiś się na lody… smażone w głębokim oleju! A na dodatek zawinięte w torillę.

Składniki:

2 jajka

1/2 szklanki cukru

2 szklanki śmietany do deserów 30%

1 łyżka przegotowanej ciepłej wody

Przygotowanie:

Do jednej miseczki wbijamy białka a do drugiej żółtka. Białka dobrze ubijamy, niekoniecznie „na sztywno”, dodajemy połowę cukru i jeszcze chwilę ubijamy abu cukier się rozpuścił. Do miseczki z żółtkami dodajemy jedną łyżkę przegotowanej ciepłej wody oraz pozostałą część cukru i ucieramy wszystko aż do momentu kiedy zółtka nie będą białe.. Śmietanę wlewamy do osobnego naczynia i miksujemy dotąd dopóki nie nadamy jej konsystencji kremu, dodajemy ubite białka oraz żółtka i mieszamy wszystko dopóki składniki się nie połączą. Przekładamy do małych miseczek, kubeczków lub jednego dużego naczynia i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin.

Aby urozmaicić smak lodów możemy dodać laske wanilii lub cukier waniliowy, lub jogurt, wtedy uzyskamy wersję jogurtową. Smacznego!!!

Zostaw odpowiedź