Zdrowa ywno, a ywno ekologiczna

  • Opublikowano o godz.

Coraz częściej w sklepach można spotkać się z produktami opatrzonymi etykietą „zdrowa żywność”. Klienci sięgają po nią coraz chętniej, ponieważ wydaje im się, że są to produkty pochodzące z ekologicznej produkcji rolnej, a tym samym pozytywnie wpłyną na funkcjonowanie organizmu. Trzeba więc wiedzieć, że nie zawsze zdrowa żywność oznacza to samo, co żywność ekologiczna, a różnica między nimi może być zasadnicza. Dlatego dobrze dowiedzieć się, czym jest żywność ekologiczna i jak ją rozpoznać.

Żywność ekologiczna to produkty wytwarzane metodami ekologicznego rolnictwa. Nie jest to równoznaczne z niestosowaniem pestycydów czy nawozów sztucznych. Ekologiczna żywność, aby móc być określana takim mianem, musi spełniać szereg wymogów dokładnie określonych w rozporządzeniu Rady Unii Europejskiej. Rolnictwo ekologiczne nie stosuje się substancji chemicznych oraz ogranicza do minimum użycie sprzętów mechanicznych. Najważniejsze jest jednak to, że żywność ekologiczna jest wolna od substancji chemicznych chroniących ją przed szkodnikami i chorobami.

Współczesny chów zwierząt hodowlanych wykorzystuje osiągnięcia medycyny, co wcale nie wpływa pozytywnie na zdrowie spożywających produkty mięsne ludzi. Aby uzyskać certyfikat ekologicznej żywności producent nie może podawać zwierzętom żadnych antybiotyków czy hormonów. Nie zezwala się także na wykarmianie paszą pochodzącą spoza danego gospodarstwa. Badania naukowe jednoznacznie wskazują, że praktyki stosowane w gospodarstwach konwencjonalnych negatywnie wpływają na zdrowie człowieka. Żywność modyfikowana genetycznie może sprzyjać rozwijaniu się chorób nowotworowych, a antybiotyki podawane zwierzętom trwale zmniejszają odporność człowieka na infekcje, budując jednocześnie barierę dla działania podawanych mu leków.

Każdy produkt posiadający etykietę „żywność ekologiczna” musi spełniać określone wymagania. Klient kupujący taką żywność ma pewność, że pochodzi ona z gospodarstwa ekologicznego, gdzie nie dopuszcza się do mutacji genetycznych oraz wykorzystywania środków chemicznych poprawiających wygląd i konserwujących produkty. Takich treści nie niesie sobą etykietka „zdrowa żywność”, która zwykle ma spełniać jedynie cele marketingowe, ponieważ może pochodzić z konwencjonalnego gospodarstwa, a jej właściwości nie będą sprawdzane przez żadne instytucje. Osoby, którym zależy na zdrowej żywności powinny więc wybierać wyłącznie żywność ekologiczną.

Zostaw odpowiedź